POJMOVI U VEZI PLACEVA

Urbanistiĉka parcela je osnovna i najmanja jedinica građevinskog zemljišta. Sastoji se od jedne ili više katastarskih parcela ili njihovih djelova i zadovoljava uslove izgradnje propisane planskim dokumentom; u pogledu obezbijeđenja kolskog pristupa, minimalne površine, oblika i širine izlaska na regulaciju. Širina fornta kojom urbanistiĉka parcela izlazi na regulaciju ne može biti manja od 12,0m. Izuzetno su prihvaćene manje širine kod zatečenih substandardnih parcela, ali ne manje od 9,0m. Pri formiranju urbanistiĉkih parcela naroĉito su uzeti u obzir postojeća katastarska parcelacija, posebno kada se radilo o već izgrađenim parcelama, u cilju olakšanog sprovođenja plana.
Katastarske parcele na kojima se nalaze postojeći objekti u najvećem broju sluĉajeva zadržane su kao urbanistiĉke parcele, osim u sluĉaju potrebe trasiranja novih saobraćajnica. U sluĉajevima malih i nepravilnih katastarskih parcela, parcele ili njihov dio, morao se pripojiti drugoj parceli kako bi ona mogla biti jedinstvena urbanistiĉka, koja zadovoljava osnovne standarde. Urbanistiĉka parcela sadrži numeriĉku oznaku koja se vezuje za katastarsku. Kada je katastarska parcela podjeljana na više urbanistiĉkih tada je broj urbanistiĉke parcele oznaĉen prema katastarskoj uz koju je dodata alfabetska oznaka počev od a pa nadalje. U slučajevima kada više katastarskih parcela formira jednu urbanistiĉku urbanističkoj parceli je dodjeljen broj one koja ulazi u njen sastav sa najvećom površinom. Ukoliko, na postojećim granicama parcela, dođe do neslaganja između zvaničnog katastra i plana, mjerodavan je postojeći katastar. Građevinsku dozvolu, nadležni organ će izdati nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi i izvršena parcelacija, odnosno formirana urbanistiĉka parcela prema Planu parcelacije datom u DUP-u.
 
Maksimalno dozvoljeni kapacitet objekta definisan je površinom pod objektom i bruto građevinskom površinom objekta. Površinu pod objektom čini zbir površina prizemlja svih objekata na urbanističkoj parceli. Bruto građevinsku površinu parclele (BGP) čini zbir bruto površina svih izgrađenih etaža (podzemnih i nadzemnih) svih objekata na parceli. Površina obuhvaćena erkerima, lođama i balkonima dio je bruto razvijene građevinske površine definisane planskim parametrima za tretiranu parcelu. U proračun bruto građevinske površine sve etaže uračunavaju se sa 100% (uključujući i suterenske, podrumske i potkrovne etaže). U bruto građevinsku površinu (BGP) ne uračunavaju se dijelovi podzemnih etaža koji sluţe za obezbijeđenje kapaciteta mirujućeg saobraćaja, servisni prostori neophodni za funkcionisanje podzemne garaže i tehniĉki sistemi objekta..
Indeks zauzetosti zemljišta je parametar koji pokazuje zauzetost građevinskog zemljišta na nivou urbanističke parcele. Indeks izgrađenosti zemljišta je parametar koji pokazuje intenzitet izgrađenosti, odnosno iskorišćenosti građevinskog zemljišta na nivou urbanističke parcele i bloka.
 
 
 

Montenegrin

Podijelite sa prijateljima!