Porasle cijene nekretnina u svijetu

U periodu od aprila do juna cijene nekretnina porasle su u 30 od ukupno 42 tržišta širom svijeta koja je Global Properti obuhvatio svojim istraživanjem.
U prethodnom tromjesečju uzlazni trend zabilježen je u 28 zemalja, prenosi SEEbiz.
U Evropi oporavak je ponovo bio slab, s obzirom na dužničku krizu, dok je od 25 evropskih tržišta njih 14 zabilježilo bolji rezultat nego ranije, dok je kod njih 11 bio slabiji.
Nekoliko evropskih tržišta zabilježilo je naglo poboljšanje.
U Danskoj indeks cijena stanova porastao je 7,76 odsto na godišnjem nivou. 
Cijene nekretnina snažno su porasle i u Turskoj, 6,94 odsto. U drugom prošlogodišnjem tromjesečju uvećane su 1,67 odsto.
Izražen rast cijena na godišnjem nivou zabilježen je još u Ukrajini, Austriji, Estoniji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Norveškoj i Švedskoj.
Na nekim evropskim tržištima pad cijena oštro je usporio, ističu u Global Property-ju, izdvajajući Poljsku, Portugal, Veliku Britaniju, Slovačku i Litvaniju.
Neka tržišta ponovo su zabilježila snažan pad cijena nekretnina na godišnjem nivou, a svih 12 najslabijih na međunarodnom nivou nalazi se u Evropi.
Najveći godišnji pad cijena prilagođenih za inflaciju među tržištima obuhvaćenim istraživanjem zabilježio je Kipar, 12,74 odsto. Slijedi Grčka s padom cijena od 11,12 odsto, i Rumunija, s pojeftinjenjem nekretnina od 10,20 odsto.
Najveći skok cijena među svim tržištima zabilježili su Ujedinjenih Arapski Emirati, gdje su cijene, prilagođene za inflaciju, porasle na godišnjem nivou 17,99 odsto. Slijedi Tajvan sa skokom cijena od 14,52 odsto, i Hong Kong, gdje su cijene porasle 13,70 odsto.

Montenegrin

Podijelite sa prijateljima!