Sve o porezu na nekretninu i porezu na promet nekretnina

agencija za nekretnine Budva

Porez na nepokretnosti u Crnoj Gori se kreće u rasponu od 0.08 do 0.8 odsto tržišne vrednosti nekretnine. Stopa poreza na promet nekretnina je proporcionalna i iznosi 3% od poreske osnovice.
Porez na nekretninu plaća vlasnik nekretnine.
Porez na promet nekretnina plaća kupac (nakon kupovine nekretnine).
Ipak, u Skupštini Crne Gore, početkom decembra 2010. godine, je završena načelna rasprava o Izmenama zakona o porezu na nepokretnosti, o kojima će se poslanici naknadno izjasniti. Suštinska izmena odnosi se na povećanje poreza na raspon od 0,1 do jedan odsto tržišne vrednosti nepokretnosti. Predloženo je i da se vlasnici više stambenih jedinica oporezuju i do 100 odsto većom stopom u odnosu na propisanu za vlasnike "samo" jednog stana. Takav predlog predstavlja korak ka progresivnom oporezivanju.

"Veoma bitna stvar kod poreza na promet nekretnina je da se oporezuje procenjena vrednost nekretnine, bez obzira na cenu koja stoji u ugovoru.
Druga važna stvar je da se prenos vlasništva medju članovima porodice ne oporezuje, i rešava se ugovorom o poklonu. U svim drugim slučajevima ugovora o poklonu dobija se rešenje na osnovu procenjene vrednosti nekretnine." - dodatno je pojašnjenje koje smo dobili iz konsultantske firme 

Montenegrin

Podijelite sa prijateljima!