ICD, bogati investicioni fond koji kontroliše vlada Dubaija, kupio Porto Montenegro

Novi vlasnik luksuznog nautičko-turističkog kompleksa i marine za mega jahte Porto Montenegro u Tivtu je državni investicioni fond Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD). Ara­pi su iz­u­ze­ti su od opo­re­zi­va­nja di­vi­den­de, ka­ma­te i autor­ske na­kna­de pri­je mje­sec da­na, ka­da je Vla­da, na sjed­ni­ci 24. mar­ta, pri­hva­ti­la pred­log za iz­u­ze­će od opo­re­zi­va­nja.
Ugo­vor o iz­bje­ga­va­nju dvo­stru­kog opo­re­zi­va­nja u od­no­su na po­re­ze na do­ho­dak i imo­vi­nu za­klju­čen je kra­jem mar­ta 2012. go­di­ne u Du­ba­i­ju a u pri­mje­ni je od 2014. go­di­ne. Nji­me su bi­le iz­u­ze­te od opo­re­zi­va­nja Cen­tral­na ban­ka UAE, Abu Da­bi in­vest­ment auto­ri­ti i Abu Da­bi in­vest ka­un­sil, a ugo­vo­rom je pred­vi­đe­na i mo­guć­nost da se do­da­ju još tri in­sti­tu­ci­je. Vla­da UAE je shod­no to­me tra­ži­la da se u te tri in­sti­tu­ci­je do­da ICD, što je Vla­da na sjed­ni­ci kra­jem mar­ta pri­hva­ti­la. Ka­nad­ski me­di­ji su ju­če pi­sa­li da je ci­je­na po ko­joj će Mank pro­da­ti Por­to Mon­te­ne­gro oko 200 mi­li­o­na eura, te da će iz ovog po­sla iza­ći sa pro­fi­tom.
Pr­vi čo­vjek In­vest­ment kor­po­rejšn of Du­bai je še­ik Mo­ha­med bih Ra­šid Al Mak­to­um, pre­mi­jer UAE, po­zna­ti­ji kao še­ik Mu­ha­med, dok je pot­pred­sjed­nik kom­pa­ni­je Ham­dan bin Mo­ha­med bin Ra­šid Al Mak­to­um, kru­ni­sa­ni princ od Du­ba­i­ja, po­zna­ti­ji kao Fa­za.
Dosadašnjem vlasniku preko 50% akcija Porto Montenegro-a, Piteru Manku, je Vlada prije 10 godina prodala imovinu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu i iznajmila dio obale i akvatorijuma na 90 godina. Cijela transakcija koštala ga je 23 miliona eura. Iz kompanije Adriatic Marinas koja još gazduje Portom saopštili su da je do sada u projekat uloženo skoro 400 miliona eura.
Izvor: http://me.biznis-plus.com/node/10729/Porto-Montenegro-u-rukama-Arapa

Montenegrin

Podijelite sa prijateljima!